Kaikenlainen suunnitelmallisuus on loistanut poissaolollaan tänä viikonloppuna, mutta tänään ajeltiin yhtäkkiä kohti Pasvikia ja päätettiin viimeinkin käydä kolmen valtakunnan rajalla, kun onhan sitä jo aika monta vuotta suunniteltu.

Treriksrøysalle, jossa Norjan, Suomen ja Venäjän rajat kohtaavat, pääsee Norjan puolelta ajamalla Pasvikdalenia etelään ja kulkemalla loppumatkan jalkaisin merkittyä polkua pitkin. Automatkaa kertyi edestakaisin meiltä kotoa n. 250 kilometriä. Huonoa kuoppaista maantietä ja loppumatka soratietä, jolla Passatin maavara loppui kyllä kesken, olisi pitänyt lähteä Jeepillä. Kävelymatka, 5,5 km suuntaansa, oli auton kärsimyksiin verrattuna piece of cake. :D

(Kokeilen tätä kirjoituksen jakamista, eli koko postauksen saa toivottavasti näkyviin painamalla sitä koko kirjoitus -kohtaa.)

[[split]]
Vartiotorni tietenkin piti meitä tarkasti silmällä, ja itse rajapaikalla oli kaksi rajavartijaa jo odottamassa kun tulimme perille. Sinne on lupa kulkea kenellekään ilmoittamatta, mutta silloin lähtee aina käsky vartijoille kipaista paikalle. Joskus harvoin sinne tulee kuulemma Suomen puoleltakin retkeilijöitä, mutta 99 % kävijöistä tulee Norjasta.

Parempi puolikas sitten mietti siellä ääneen että jos me jäädään siihen vaikka 10 tunniksi, niin niiden on pakko istua siellä koko ajan meidän seurana. Ei kuulemma haitannut, heidän vuoronsa kesti joka tapauksessa pitkään. Kun suvaitsimme lopulta poistua ja vartijat ohittivat meidät mönkijällä matkalla alas, ajateltiin että jos käännytäänkin takaisin ja selitetään sitten että jäi yksi tärkeä kuva ottamatta.

Maisemien puolesta tuo nyt ei ole mitenkään erityinen retki, mutta onhan se mielenkiintoinen paikka käydä. Tiettävästi ainoa paikka maailmassa, jossa kolme aikavyöhykettä kohtaa?