Eli nettikommunikointiasiaa.

(Picture from gobnf.org)


Sain sähköpostiin Facebook-ilmoituksen, jossa kerrottiin erään kaverin kommentoineen minusta otettua kuvaa. Kuten hän olikin tehnyt jo edellisenä päivänä, ja olin siitä jo yhden viestin saanut. Kun avasin ilmoituksen, siellä oli kuva siitä Facebook-sivusta ja kuvasta (aivan aidon näköisiä), ja siinä missä niitä viestejä yleensä lukee kuvan alla, oli aika raikas huorittelu-kommentti. :D Vähän siinä silmät ehtivät levitä, mutta tekniikka on onneksi erehtyväinen ja säästi minut pähkäilyiltä: kieli oli väärä. Kuvaa kommentoinut ihminen on suomalainen ja kirjoittaa minulle luonnollisesti suomeksi, huoraviesti oli kirjoitettu nuoriso-norjaksi. Siksi en myöskään käyttänyt ilmoituksessa olevaa linkkiä Facebook-sivulle, en tiedä olisiko se ollut aito. Mitään sellaista tekstiä ei sivulta tietenkään oikeasti löytynyt.

Tuosta tuli sitten mieleen, että nettikommunikaation ikävimpiä vitsauksia nykyään taitavat olla sellaiset asiattomat tai muuten pahantahtoiset viestit, jotka näyttävät tulevan omilta kontakteilta - ystäviltä ja perheenjäseniltä. Sellaisten vuoksi lopetin Messengerin käytön jo hyvän aikaa sitten, tai ainakin jäin pitkälle tauolle. Sinne tuli silloin lähinnä linkkejä, jotka olivat muka kaverien lähettämiä. Osa oli varmaan pelkästään ärsyttäviä, osa taas meni sivuille jotka laittavat virustorjunnan koville. Joka tapauksessa en pitänyt ajatuksesta, että jokin ohjelma elää omaa elämäänsä lähettäen minun nimissäni mitä tahansa törkyä ystävilleni. Luultavasti se tosin voi tehdä sitä edelleen vaikka en itse ole kirjautunut messengeriin.

Facebook on myöskin lähettänyt ainakin yhden kaverini nimissä linkkejä johonkin aplikaatioon kaverilistan henkilöiden seinille ilman että tämä kaveri itse siitä tiesi. Onko siitä nyt enää pitkä matka siihen että minun nimissäni lähtee tietämättäni kommentti Liisan seinälle, jossa haukutaan Liisan ulkonäkö tai jokin luonteenpiirre? Ja kun Facebook vahtii tarkasti kuka tuntee kenet ja kenellä on yhteisiä tuttuja, niin voihan jokin samaa kaavaa noudattava ohjelma lähettää minulle viestin, jossa Liisa kysyy, olenko tietoinen siitä mitä yhteinen tuttumme Sirpa on minusta juorunnut takanapäin.

Eli tekniikka kehittyy ja anonyymit v...uilut chateissä, blogikommenteissa ja keskustelupalstoilla alkavat olla jo kivikautista ajanvietettä. :)